top of page

"Спектър на НЕвидяното"

13 април 2022 г., 16:00:00 ч.

5 май 2022 г., 16:00:00 ч.

На 13.04.2022 г. от 19 ч. галерия “Финес” представя изложба „Спектър на НЕвидяното“ на художничката Десислава Денева и скулптура Иван Тотев.


На 13.04.2022 г. от 19 ч. галерия “Финес” представя изложба „Спектър на НЕвидяното“ на художничката Десислава Денева и скулптура Иван Тотев.

Защо Спектър на НЕвидяното? Защото, както казва Десислава Денева: „Наблюдението е най-примитивният метод за набиране на информация. Безспорно, неговото предимство е, че наблюдаващият може да подбере обект, който да наблюдава, в нужната среда и при необходимите условия. Основният недостатък произтича от факта, че всеки наблюдаващ променя, дори неволно, несъзнателно, това, което наблюдава.“ Изследва и пресъздава формата, различно от видимото, деструктурира и изследва вътрешните сили и взаимовръзки. Именно това обединява в една изложба живописта на Десислава Денева и скулптурите на Иван Тотев.

Десислава Денева завършва Художествена гимназия и Националната Художествена Академия в София, като магистър по стенопис. Носител е на редица награди, от които Награда за Български автор (малък формат) в Международно биенале, Голямата награда на националния конкурс на „Алианц България“ и др. Организирала е над 40 самостоятелни изложби в различни градове в страната, както и в Германия, Италия, Холандия, Франция, Унгария и др.

Участвала е и в множество сборни изложби.Творби на Десислава Денева са притежание на галерии и музеи в страната, както и в частни колекции в Турция, Белгия, Америка, Чили, Египет и др.

Иван Тотев е роден в Пловдив, завършил е ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ при проф. Ненко Марков.

Носител е на Награда за скулптура – биенале „Приятели на морето“ – Бургас, както и на I-ва награда на годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници и др.

Негови монументални творби са реализирани в Пловдив, паметник на проф. Кирил Дженев, в с. Труд – паметник на Божидар Димитров. Организирал е над 10 самостоятелни изложби в страната и е участвал в множество сборни изложби.

Експозицията, която галерия „Финес“ представя на 13.04.2022 г. от 19 ч. включва 50 живописни творби – пейзажи и фигуративни платна на Десисилава Денева и 18 скулптури на Иван Тотев.

За своите фигуративи Десислава Денева споделя: „В творбите си въплъщавам моите визуални отговори във видени и невидени, разбирай почувствани неща, от различни емоционални ракурси. Комбинирам части в нестабилни фрагментирани модели. Търся моето вдъхновение в абсурдно съчленени структури и предмети, в една нова предметност. Деструкция, в унисон с дъха на спомените ми.“

Доц. Румен Жеков казва за скулптура Иван Тотев: „Авторът стои далеч от наподобяването на натурата, тя не го интересува. Обхванат е изцяло от стремежа за синтез на формата, от същината и структурирането на обемите. Иван Тотев моделира отвътре навън , изхождайки от самата конструкция и „арматура“ на обекта, за да изяви неговата вътрешност чрез видимите повърхности.“

Интригуваща изложба, интересна, впечатляваща, запомняща се в целия спектър на НЕвидяното.

Заповядайте заедно да се потопим в магията на изкуството в салоните на галерия „Финес“ на 13.04.2022 г. от 19 ч.

Архив

bottom of page