top of page

"Спектър на НЕвидяното"

13 април 2022 г., 16:00:00 ч.

5 май 2022 г., 16:00:00 ч.

На 13.04.2022 г. от 19 ч. галерия “Финес” представя изложба „Спектър на НЕвидяното“ на художничката Десислава Денева и скулптура Иван Тотев.


На 13.04.2022 г. от 19 ч. галерия “Финес” представя изложба „Спектър на НЕвидяното“ на художничката Десислава Денева и скулптура Иван Тотев.

Защо Спектър на НЕвидяното? Защото, както казва Десислава Денева: „Наблюдението е най-примитивният метод за набиране на информация. Безспорно, неговото предимство е, че наблюдаващият може да подбере обект, който да наблюдава, в нужната среда и при необходимите условия. Основният недостатък произтича от факта, че всеки наблюдаващ променя, дори неволно, несъзнателно, това, което наблюдава.“ Изследва и пресъздава формата, различно от видимото, деструктурира и изследва вътрешните сили и взаимовръзки. Именно това обединява в една изложба живописта на Десислава Денева и скулптурите на Иван Тотев.

Десислава Денева завършва Художествена гимназия и Националната Художествена Академия в София, като магистър по стенопис. Носител е на редица награди, от които Награда за Български автор (малък формат) в Международно биенале, Голямата награда на националния конкурс на „Алианц България“ и др. Организирала е над 40 самостоятелни изложби в различни градове в страната, както и в Германия, Италия, Холандия, Франция, Унгария и др.

Участвала е и в множество сборни изложби.Творби на Десислава Денева са притежание на галерии и музеи в страната, както и в частни колекции в Турция, Белгия, Америка, Чили, Египет и др.

Иван Тотев е роден в Пловдив, завършил е ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ при проф. Ненко Марков.

Носител е на Награда за скулптура – биенале „Приятели на морето“ – Бургас, както и на I-ва награда на годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници и др.

Негови монументални творби са реализирани в Пловдив, паметник на проф. Кирил Дженев, в с. Труд – паметник на Божидар Димитров. Организирал е над 10 самостоятелни изложби в страната и е участвал в множество сборни изложби.

Експозицията, която галерия „Финес“ представя на 13.04.2022 г. от 19 ч. включва 50 живописни творби – пейзажи и фигуративни платна на Десисилава Денева и 18 скулптури на Иван Тотев.

За своите фигуративи Десислава Денева споделя: „В творбите си въплъщавам моите визуални отговори във видени и невидени, разбирай почувствани неща, от различни емоционални ракурси. Комбинирам части в нестабилни фрагментирани модели. Търся моето вдъхновение в абсурдно съчленени структури и предмети, в една нова предметност. Деструкция, в унисон с дъха на спомените ми.“

Доц. Румен Жеков казва за скулптура Иван Тотев: „Авторът стои далеч от наподобяването на натурата, тя не го интересува. Обхванат е изцяло от стремежа за синтез на формата, от същината и структурирането на обемите. Иван Тотев моделира отвътре навън , изхождайки от самата конструкция и „арматура“ на обекта, за да изяви неговата вътрешност чрез видимите повърхности.“

Интригуваща изложба, интересна, впечатляваща, запомняща се в целия спектър на НЕвидяното.

Заповядайте заедно да се потопим в магията на изкуството в салоните на галерия „Финес“ на 13.04.2022 г. от 19 ч.

Архив

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page